1 2 3 4 5

Średnia ocen:
Brak ocen!

Do Polaków za pomocą Facebooka znów rozsyłane są złośliwe wiadomości. Serwis niebezpiecznik.pl ostrzega – Możecie stracić konto albo pieniądze.

 

To nie są żarty. Portal poinformował o doniesieniach użytkowników na temat wiadomości rozsyłanych przez Facebooka i Messengera. Z resztą dowodów nie trzeba szukać daleko, sami otrzymaliśmy takie wiadomości.

 

Użytkownicy dostają wiadomość od znajomego, którego konto zostało zhackowane. Jak wygląda złośliwa wiadomość? Typów wiadomości i formy linka jest kilka. Zmieniając treść wiadomości oszuści liczą, że ominą facebookowe filtry antyspamowe. Oto przykładowe wiadomości:

 

 

Ostatecznie chodzi o to, aby użytkownik podał swoje dane do logowania lub swój numer telefonu. Eksperci ostrzegają: “Jeśli przepisze PIN z otrzymanego SMS-a, to zapisze się na płatną usługę SMS Premium.”

 

Na szczęście jeżeli jedynie otrzymaliśmy wiadomość, nie klikaliśmy w linka, a jednocześnie nie podawaliśmy swoich danych ani numeru telefonu, możemy być w pełni spokojni. Serwis jednak nalega:

 

“Ale zanim odetchniesz z ulgą, daj znać znajomemu z Facebooka, który podesłał Ci taką wiadomość, że ktoś włamał mu się na konto. Zhackowanego znajomego poinformuj o tym telefonicznie — jeśli zrobisz to przez FB/Messengera, to istnieje ryzyko, że włamywacz to zauważy i skasuje Twoje ostrzeżenie i Twój znajomy dalej niczego nieświadomy będzie spamował resztę przyjaciół.”

 

Jeśli jednak daliśmy się oszukać, powinniśmy kliknąć na Facebooku w zakładkę “hacked” i postępować zgodnie z instrukcją. Jeszcze więcej informacji znajdziecie na niebezpiecznik.pl.

 

(kd)/rmf24,niebezpiecznik/